NOVICE

Izpadanje las? Vzroki, faze in učinkovite rešitve

 

Zakaj mi izpadajo lasje? Kakšni so vzroki in kako se boriti proti temu?

Poleg tega, da predstavljajo del telesa, sta z lasmi povezani tudi naša samopodoba in samozavest, s katero izražamo sebe in svoje osebne preference. Zato se je tako težko spopadati z izzivom izpadanja las. Ste že bili kdaj zaskrbljeni zaradi količine las, ki jih najdete po tuširanju ali česanju v kopalnici? Kakšna je običajna dnevna izguba las in kako lahko podprete rast las?

Preden pridemo do možnih vzrokov za izpadanje las, si poglejmo, kako poteka cikel rasti las.

Spoznajte cikel rasti vaših las

Vsak lasni mešiček neodvisno prestane tri glavne faze cikla rasti las, kar prispeva k neprekinjenemu obnavljanju las na lasišču. Te faze so anagena (faza rasti), katagena (prehodna faza) in telogena (faza mirovanja).

Ključne faze cikla rasti las:

  • Anagena faza: tukaj poteka aktivna rast, traja od 2 do 6 let, pri čemer lasje rastejo približno 1 cm na mesec. Od 85 do 90 % las na lasišču je v tej fazi.
  • Katagena faza: ali prehodna faza je faza, kjer se lasni mešiček skrči in odcepi od krvnega obtoka.
  • Telogena faza: ali faza mirovanja je zadnja faza, ki traja od 2 do 4 mesece. Lasje v tej fazi mirujejo, vse dokler na koncu ne izpadejo.

Kaj povzroča različne vrste izpadanja las?

Odrasli osebi običajno izpade do 100 las na dan. Če število izgubljenih las preseže to mejo, govorimo o izpadanju las ali o »alopeciji« – stanje, ki je značilno za obsežnejšo izgubo las in se kaže v različnih oblikah ter je sproženo z različnimi dejavniki. Razumevanje osnovnih vzrokov je ključno za njihovo učinkovito odpravljanje.

Hormonske spremembe (vključno s poporodnim obdobjem), pomanjkanje hranil, stres in določene zdravstvene težave lahko prispevajo k difuznemu izpadanju las. Simptomi difuznega izpadanja las ne vključujejo samo izpadanja las po celotnem lasišču, temveč tudi tanjšanje samih las, saj lasje izgubljajo gostoto. Zgornji dejavniki lahko povzročijo, da se veliko število lasnih mešičkov hkrati premakne v telogeno fazo. To prekomerno izpadanje las imenujemo »telogeni efluvij« in je običajno povezano z obdobji zelo intenzivnega stresa ali s travmatičnim dogodkom, ki se navadno pojavi približno tri mesece po dogodku.

Androgena alopecija je najpogostejša oblika alopecije, kjer genetika igra pomembno vlogo. Običajno se razvija različno pri moških in pri ženskah. Pri moških se običajno najprej pojavi na prednji lasni liniji, ki ji pravimo umikajoča se lasna linija, nato napreduje prek celotnega lasišča. Pri ženskah se izpadanje las redko začne z umikajočo se lasno linijo, najpogosteje se lasišče začne redčiti na osrednjem delu glave.

Alopecija areata je nepredvidljiva vrsta izpadanja las, pri katerem lasje izpadajo na majhnih zaplatah v velikosti kovanca. Težava se pogosto pojavi iznenada in lahko poleg lasišča prizadene tudi druge dele telesa. Pri tej vrsti izpadanja las gre za avtoimunsko motnjo, saj jo pogosto spremlja vnetje. To pomeni, da bele krvne celice, ki sicer podpirajo delovanje imunskega sistema, napadajo rastne celice v lasnih mešičkih. Posledično pride do vnetne reakcije, zaradi katere se rastne celice las skrčijo in upočasnijo rast las.

Poživite in stimulirajte svoje lase z Revalidom!

Naš pristop k boju proti izpadanju las je celovit in ciljno usmerjen, saj temelji na podrobnem razumevanju kompleksnosti biologije las. Osnova naše linije za izpadanje las je Redensyl, aktivna sestavina, ki jo najdemo v vseh izdelkih Revalid, namenjenih reševanju te težave. Redensyl znanstveno dokazano spodbuja rast las in obenem zmanjšuje izpadanje las.

Naša paleta izdelkov vključuje:

Naš celostni pristop nudi celovito rešitev za tiste, ki iščejo polnejše in bolj zdrave lase.

Moškim ponujamo Revalid poživljajoči šampon, ki je posebej prilagojen potrebam moške nege las. Sestavini Redensyl in SantEnergy spodbujata in poživljata lasne mešičke, jih ščitita pred oksidativnimi poškodbami, krepita lase in spodbujata rast las.