NOVICE

Kaj je prhljaj in kako ga preprečimo?

 

Dve vrsti prhljaja

Za razumevanje vzrokov za nastanek tega stanja je ključnega pomena, da določimo njegovo kategorijo – suhi ali mastni prhljaj.

Suhi prhljaj

Suhi prhljaj je pogostejši, zanj pa so značilne luske bele ali sive barve. Ni omejen zgolj na lasišče in lase, temveč se lahko pojavlja tudi na obrveh in bradi. Glavni vzrok za to težavo je pomanjkljiva hidracija lasišča, zaradi česar se koža začne luščiti.

Suho lasišče lahko povzročijo različni dejavniki, na primer hladno in suho vreme, druga kožna obolenja, kot sta luskavica ali ekcem, ali uporaba neustreznih izdelkov, ki lase izsušijo in jim odvzamejo naravna olja. Uporaba številnih komercialnih izdelkov lahko povzroči tudi stanje, znano kot 'kontaktni dermatitis' – reakcijo kože na nekaj, kar jo razdraži, v obliki izpuščaja, ki ga pogosto spremlja srbečica.

Mastni prhljaj

Po drugi strani je mastni prhljaj (ali seboroični dermatitis) posledica prekomernega razmnoževanja kvasovk iz rodu Malassezia, ki so pogosto prisotne na lasišču večine odraslih. Te kvasovke se hranijo s sebumom, njihovo prekomerno razmnoževanje pa povzroči motnje v kožni pregradi, kar lahko privede do draženja in srbenja lasišča. Poškodovana koža je bolj nagnjena k vnetjem, kar povzroči večje izločanje olja iz žlez lojnic, s katerim se hranijo kvasovke iz rodu Malassezia. V primerjavi s suhim prhljajem so luske večje, temnejše in jih je težje odstraniti.

Koga najpogosteje prizadene?

Prhljaj ali seboreja se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti in spolov, vendar obstajajo določeni dejavniki tveganja, zaradi katerih so nekateri lahko bolj dovzetni za njegov nastanek:

  • Moški spol (moški se s prhljajem soočajo pogosteje kot ženske)
  • Odrasle osebe (težave s prhljajem se pogosto začnejo v zgodnji odrasli dobi in trajajo do srednjih let)
  • Prekomeren stres in/ali utrujenost
  • Pomanjkanje splošne hidracije (težava zlasti pri starejših)
  • Sladkorna bolezen in/ali debelost
  • Hormonske spremembe

Boj proti prhljaju z izdelki Revalid

Pri Revalidu ponujamo celosten pristop k obnavljanju lasišča in las, vključno z našo specializirano linijo proti prhljaju, ki jo trenutno sestavljata šampon Revalid Anti-Dandruff Shampoo in novi šampon Revalid Triple Active Shampoo DS.

Revalid Triple Active Shampoo DS je klinično preizkušen in skrbno zasnovan šampon za pomoč pri težavah s seborejo in hudim prhljajem. Kako deluje? Vsebuje tri glavne aktivne sestavine:

  • Crinipan AD – močno sredstvo proti prhljaju, ki uravnava delovanje kvasovk iz rodu Malassezia.
  • Dandrilys – izvleček iz lubja Joazeiro, ki obnavlja ravnovesje v mikrobioti lasišča in blaži srbečico.
  • Elestab 100 HP – protimikrobno sredstvo z dolgotrajnim učinkom proti srbenju.

Šampon začne hitro blažiti simptome, obenem pa pomaga zmanjševati seboroični dermatitis (potrjeno pri 80 % bolnikov).

Šampon Revalid Anti-Dandruff Shampoo pa je učinkovito sredstvo za blažje primere prhljaja. Obnavlja naravno ravnovesje vlage na lasišču in preprečuje nastanek novega prhljaja, zato se odlično obnese za vzdrževanje stabiliziranega stanja po zmanjšanju prhljaja s šamponom Triple Active Shampoo DS.